10 juni 2022. Thema LUCHT
Programma
9:00 – 9:25
Ontvangst met koffie/thee
9:25 – 9:30
Welkom namens de lustrum congres commissie: Opening door de dagvoorzitter
9:30 – 10:30
Drs. C.M.H. Wiertz, revalidatiearts – “Revalidatie van Covidpatiënten”
10:30 – 11:30
Drs. E. Frijters, arts Aerospace Medicine – “De uitdagingen van patiëntenvervoer door de lucht”
11:30 – 11:45
Koffiepauze
11:45 – 12:45
Dr. W. Zuidema, traumachirurg – “Air hunger”
12:45 – 13:45
Lunch
13:45 – 14:45
Prof. dr. G.J. Bonsel, Public Health – “Long-COVID: als je lang op evidence moet wachten”
14:45 – 15:45
Prof. dr. A.R.H. van Zanten, internist-intensivist – “Lange termijn consequenties van beademing”
15:45 – 16:00
Theepauze
16:00 – 17:00
Mr. Dr. A.J. August Van, advocaat – “Gebakken lucht in de letselschadeafwikkeling”
17:00 – 19:00
Aangeklede borrel
19:00 – 21:00
Driegangen diner
21:00 – 24:00
Feestavond met livemuziek van de Boomingbigband
Revalidatiearts
Arts Aerospace Medicine
Traumachirurg
Public Health
Internist-intensivist
Advocaat
Sinds de eerste golf van de COVID-19 pandemie hebben meer dan 18.000 patiënten opgenomen gelegen op de intensive care met COVID-19. Patiënten die een IC opname overleven, kunnen te maken gekregen hebben met verschillende nieuwe fysieke, mentale en/of cognitieve klachten. Dit wordt ook wel omschreven als het Post Intensive Care Syndroom (PICS). PICS kan uiteindelijk lange termijn gevolgen hebben op participatie en kwaliteit van leven.
Sinds de COVID-19 pandemie is er al veel onderzoek gedaan naar de lange termijn gevolgen van ernstige COVID-19 op fysiek, mentaal en cognitief welbevinden. We kijken verder naar de het beloop van
participatie in de samenleving na een IC opname ten gevolge van COVID-19 en naar vroege determinanten die zijn geassocieerd met dit beloop.
Bij het vervoeren van patiënten zijn er altijd risico’s die potentiële gezondheidsschade kunnen opleveren. Deze risico’s worden extra verhoogd door gebruik te maken van luchtvervoer.
Lucht honger is een verontrustend gevoel of symptoom en komt voor bij meerdere aandoening aan de borstkas of longen, zoals bij een pectus excavatum of na thorax trauma. Het is het gevoel of symptoom, dat je meer lucht nodig hebt dan je kan opnemen. De diagnostiek, behandelingen, morbiditeit, effect op QOL en mortaliteit worden besproken.
Long-COVID is een ziekte in ontwikkeling; feitelijk is het een vervolg op een acute infectieziekte, met enkele specifieke maar vooral aspecifieke kenmerken. Ook is niets bekend over de clustering van kenmerken, die uiteindelijk duur, de volledigheid van herstel en de voorspelbaarheid hiervan. Meer dan voorheen is ook vraag naar informatie over de kwaliteit van leven. Onderzoek wordt ook bemoeilijkt door de pandemie effecten, die deels overlappen. In nationaal en internationaal verband wordt gezocht naar antwoorden.
Spreker is deelnemer in 2 nationale studies (CORFU, DEFENCE) en een internationale onderzoeksgroep (WHO gelieerd) die deze vragen onderzoekt, met eigen aandacht voor kwaliteit van leven en impact op werk. Ingegaan wordt op de manier waarop verbanden worden gezocht, met de meest recente informatie. Een belangrijke rol spelen slimme digitale vragenlijsten.
Long-COVID is een buitengewone uitdaging voor verzekeringsartsen, omdat er per definitie gebrek aan evidence is, waardoor redeneren en consensus moeten zijn. Beoogd wordt handvatten vooroordeelsvorming aan te reiken, uit eigen onderzoek.
Patiënten die beademd worden op een IC voor bacteriële pneumonie en COVID-19 ervaren veel lange termijn klachten die bekend staan als Post-Intensive Care Syndroom (PICS) of long-COVID. Wat zijn die klachten? Hoelang duren ze? Welke mechanismen spelen mogelijk een rol? Zijn er al behandelingen?
Een aspect dat zich vaak aan het blikveld van de medisch adviseur onttrekt, is de discussie over de omvang van de schade. Wat gebeurt daar en wordt daar inderdaad gebakken lucht verkocht? En wat kunnen we aan de IWMD-vraagstelling veranderen om dat te voorkomen?
De Booming Big Band maakt van ieder feest een FEEST. Onder de enthousiaste leiding van dirigent Pim Wittenberns spelen zij een repertoire van Glenn Miller tot populaire krakers zoals ‘There is only so much oil in the ground’ maar ook natuurlijk nummers van Earth wind and fire en Stevie Wonder. De zangeressen maken er echt een feest van met bekende nummers zoals ‘It’s raining men’ en ‘Carwash’ of populair zoals ‘Uptown funk you up’
De band bestaat uit een ritmesectie (piano, bas, gitaar en drums), alt- en tenorsaxofoons en baritonsax, trompetten, trombones, zangeressen en dirigent Pim.